top of page

OVER OUSSAMA DIAB

Schermafbeelding 2021-11-02 om 10.15.52.png

De Palestijns-Syrisch-Nederlandse kunstenaar Oussama Diab vluchtte in 2015 naar Nederland, waar hij terechtkwam in AZC Heumensoord in Nijmegen. In het Midden-Oosten was hij een bekend en succesvol kunstenaar, en hij exposeerde zijn werk over de hele wereld. In Nederland maakte hij een herstart van zijn kunstenaarschap, en werkt hij aan een nieuw hoofdstuk in zijn oeuvre. Nu is zijn meest recente werk met als thema Hoop te bewonderen in pop-up galerie Wintersoord in Nijmegen: een kans voor een (hernieuwde) kennismaking met Oussama Diab, the best kept secret of Nijmegen.

 

Het werk van Oussama Diab (Damascus, 1977) wordt getekend door zijn veelbewogen verleden in een door strijd verscheurd gebied. Door alle ervaringen van verlies en ontheemding heen blijft hij op zoek naar wat het betekent om mens te zijn – en het levend houden van de hoop blijkt daarbij cruciaal. 

 

Hoop is de eerste solotentoonstelling van Oussama Diab in Nijmegen. Na een intensieve periode van aarden in een heel nieuwe samenleving, en na de tijd waarin corona zoveel beperkingen oplegde, presenteert hij met veel energie zijn nieuwe artistieke concept.Tijdens de expositie zijn er geregeld interessante optredens bij te wonen, o.a. van dichters en musici. Het programma wordt bekend gemaakt via social media en in het menu Agenda op deze website.

Oussama Diab heeft zijn opleiding genoten aan de Faculteit der Schone Kunsten, Universiteit van Damascus (2002). Solotentoonstellingen verzorgde hij in Damascus, Beirut, Dubai, Antwerpen en Arnhem. Hij werkte mee aan groepstentoonstellingen in onder andere Aleppo, Venetië, Jeddah, Seoul, Beirut, Genève, Caïro, Miami, Eindhoven, Nijmegen en Amsterdam. Hij is in zijn werk steeds in gesprek met de westerse kunstgeschiedenis, die hij intensief bestudeerd heeft. In de loop der jaren heeft de stijl van zijn werk zich sterk ontwikkeld, waarbij hij zich op een intelligente, eclectische en soms postmoderne wijze heeft bediend van beeldelementen uit bijvoorbeeld het expressionisme, realisme, streetart en popart. Deze verbond hij echter steeds met stijlelementen uit het Midden-Oosten. Als een constante factor is in zijn werk een voorliefde herkenbaar voor de beeldtaal van het kubisme, en met name voor Picasso en zijn Guernica. Daarnaast vormt de beeldopbouw in het oeuvre van Francis Bacon een bron van inspiratie. 

Sinds Oussama in 2015 alleen naar Nederland vluchtte (waar hij anderhalf jaar later herenigd werd met zijn gezin), is er een nieuwe dimensie in zijn leven ontstaan: die van vluchteling te zijn in een totaal nieuwe cultuur. Die ervaring, die gepaard gaat met verlies van identiteit, met heimwee en verlorenheid in een onbekende samenleving, maar ook met de hoop op een nieuw begin in een veiliger wereld, vindt reflectie in zijn recente werk. Het is directer geworden, emotioneler, dichter bij het hart. Dat uit zich in portretten: de gezichten van degenen die hij zag lijden, maar in wie hij ook hoop ontwaart op een nieuwe toekomst en op verbondenheid van de mensheid. Voor een ander deel wordt de hoop verbeeld in tableaus, met beeldelementen zoals de vogel – vanouds een beeld van vrijheid – het papieren bootje, de hand met de bloem en de lamp. 

Bekijk hieronder twee reportages die door de lokale media zijn gemaakt over Oussama en de tentoonstelling Hoop.

Reportage van RN7

Reportage van Nieuws uit Nijmegen / Wij zijn Nijmegen

bottom of page